Archive for the 'Sziget 2007' Category

Tereskova

Friday, April 4th, 2008

Tereskova látogatók

Hát, gyerekek, nem semmi egy ilyen “médiahack”. Nem volt és nem lesz szokásom “látogatói statisztikákkal” dobálózni, de ez (számomra legalábbis) érdekes… Odafent a “teres” kifejezésre filterezett látogatások (visits, nem page-view, az magasabb) száma látható ezeken az oldalakon (fõleg az images.google.hu -ról, a legutóbbi (2007-es) Szigeten ugyanis lefényképeztem a “kisasszonyt”: Tereskova, középtájon, vagy — ha a “Sziget 2007” kategóriát nézed éppen –, itt lejebb a “Sziget: hatodik” bejegyzésben.)

Azért, mert valaki azt meri mondani, hogy “pina”, hetekig az összes keresõbe az õ nevét írkálják. Eddig hetente beesett talán egy-két “Tereskova” keresés, tegnap egy nap alatt 200. :-o
Jó, tudom, ez sehol sincs egy hírsite látogatottságától, dehát egy “énblog” nemis hírszájt ugyebár :) Nem a darabszám az érdekes itt, hanem a trend.
Tanulságos látni, hogy reagál a nép a médiákokban elhangzó dolgokra…

Még egy kis Sziget-utánlövés

Sunday, September 9th, 2007

Kicsit megkésve ugyan, de ezeken a blog-képeken kívül elkészült a Sziget2007 képgaléria is. Jó böngészést!

Sziget: hetedik

Tuesday, August 14th, 2007

Az utolsó napot megpróbáltuk korán elkezdeni, de persze nem sikerült :)
A HÉV melletti fal hangulatosabbá tétele folyt megérkezésünkkor:
Kerítés festés

A Méheket pont sikerült elcsípni (fél8-as kezdés, ennyit a korán jövésrõl :) ), akik kissé kibõvítve léptek színpadra. A nagyhordós csávó olyan beszólásokkal operált, hogy néha a közönség fetrengett egy rövidet. Aki nem ismeri õket, ajánlom a Youtube-ot (bár ott valami hülye szintit rakott mögéjük, na az nem tartozik a mûsorhoz normálisan):
Méhek

A Világzenén a Värttinä mosott ruhát, és egyéb finn-jellegû zenével árasztotta el a közönségét:
Värttinä

Aztán, sajnos a hét során csak most elõször, meglátogattam a Jazz színpadot, ahol a European Mantra tépte a húrokat. Messze nem Grover Washington jellegû smooth dzsezzre kell ám gondolni, inkább a Másfél áll hozzájuk közel, de mégis teljesen más.

European Mantra

Az utolsó napra egy egész homokváros épült a sármentesítõ anyagból:
Homokvár

Deák Bill elblúzolgatott kicsit a Hammeren:
Deák Bill Blues Band

És itt már bontják a Nagyszínpadot, bár még a buli zajlik a sátrakban.
Vége...

Vége…

Sziget: hatodik

Monday, August 13th, 2007

És eljõ a hétfõ, és még mindig bírjuk. A délutáni napfényben a német Sportfreunde Stillernek szurkolnak a honfitársaik a Nagyszínpad körül:
Sportfreunde Stiller

A hátsó úton a véradó sátor mellett találtam ezt a példányt, már csak a csordogáló Sör tartotta életben:

Elsõsegély Aranyászok

Lovagias ügyeket párbajban intézik el a szigetlakók. Ezek is szépen hátat fordítottak egymásnak, léptek ötöt, megfordultak, és elkezdtek tüzelni egymásra :)
Párbaj

Egy kifejlett példány oldaltarajokkal megerõsítve:
Punk
(tavaly egy fiatalabb egyed került a lencse végére)

Zorall a Hammer színpadon táncdalokat nyom “enyhén” rockosítva:

Zorall

Valahol volt fejépítés, egyre több dizájnos hajjal találkozni:
Fûfej

A sártenger ellen homokkal védekeztek a szervezõk, spontán beach-hangulatot teremtve. Szerencsére valami nagyszemû fajta, az elsõ napok porfelhõje nem ismétlõdik meg. Homokvár+kanos ifjak=homoknõ:

Homoknõ

A Nagyszínpadon Tankcsapda, a nézõtéren meg sosem látott mennyiségû kistinédzser (10-12 évesek) “metálos pólóban”. Úgy néz ki, a Tankcsapda egy gyerekzenekar :)
Tankcsapda

És egy kis Tool. Szerencsétlen fotósok jól megszívták a Tool menedzsmentjét. Elõször is a párszáz fotósból kiválasztottak (ki tudja mi alapján) 30-40-et, hogy csak õk mehetnek. Aztán se szó, se beszéd, ezt is lehúzták durván egy tucatra. És nem a szokásos három, hanem csupán egy szám erejéig lehetett fotózni, ami alatt persze fényt, na azt nem adtak a színpadra…
Tool

Tereskova az Open sátorban. Ez egy jól elbújtatott helyszín volt a Bahiával szemben. Mivel nem volt benne a “napi bontás”-ban, csak az tudott róla, aki egyszer már véletlenül betévedt ide jó idõben. Pedig itt volt Üllõi Úti Fuck, Balaton, meg még kitudja. Tereskova és mi, a közönség, mindenesetre élveztük a koncertet, lazult a fesztiválfegyelem is pár “utolsó” szám által:

Tereskova

Itt volt Czaby is, aki a féléves kisfiát jött kiheverni egy kicsit a Szigetre egyenesen Hamburgból. Na jó, ezen poharak nem mindegyike származik tõlünk, de kétségtelen, hogy ezen a napon ittam a legtöbb páleszt. Amúgy a Rézangyal feldughatja magának a sok mézes pálinkáját, mind úgy szar, ahogy van. Sajnálatos módon a legtöbb helyen csak azok voltak. Szerencsére volt pár pálinkázó, ahol aztán olyan szilvórium jellegû üdítõket lehetett kapni, hogy ihaj. Csak sokat kellett érte gyalogolni.

Pálinka

A Roma sátorban elvileg ismerõsök doboltak, de mint kiderült, a fõ mûsorszám a DJ volt. Aztán csak egy-két számra tudtak bekapcsolódni szegények, na akkor azért megmutatták mire képesek:

Ütõsök

Zárásképpen egy kis Colorstar a wan2-n:
Colorstar

Sziget: ötödik

Sunday, August 12th, 2007

UPDATE: Nos, írjunk szöveget is a képek mellé :) Mégsem vagdalom én szét ezeket külön postokba, jól van ez így egyben.
A Sziget bejáratánál saját magad alatt épített sörösrekeszekre lehetett felmászni. Ez a csaj ügyesen felépítette a 10 rekeszt, és fel is állt a tetejére! Lefelé jövet már kiengedett egy kicsit, és a 9. emeleten kiesett, de így is marha ügyes:

Sörösrekesz-építés

A mára már hírhedt sártenger a Nagyszínpadnál (és gyakorlatilag mindenhol máshol is):
Sár a Nagyszínpadnál

A Babylon Circus fellépése, velük (is) nem olyan régen találkoztunk Helsinkiben a Maailma Kylässä fesztiválon. Pörögtek mint egy propeller:

Babylon Circus

Sinéad O’Connor, mint nyuszika (gyk. reszelgeti a körmét, és hülyeségeket beszél). Legnagyobb meglepetésre egy Symbianos “kabátka” (van a “fleece”-re jó magyar szó?) volt rajta, azt hittem csak a geek-ek hordanak ilyesmit:

Sinéad O'Connor

Alpha Blondy Elefántcsontpartól a Világzenén. Rasztafejûek eléggé ellepték a színpad környékét :-)
Alpha Blondy

Vissza a Nagyszínpadra, Faithless zenélgetett nekünk egy kicsit:
Faithless

Késöbb valamelyik “party arénában” spontán break-dance bemutatót láthatott a kevés odatévedt. Ez a kis ázsiai srác igazán jól nyomta:

Break a party arénákban

A Magic Mirror idei mûsora kissé unalmas lett, egy német “hölgyet” kölcsönöztek “háziasszonynak”. Jó, hogy a Szigetet mindennél több külföldi látogatja, de hogy csak angol nyelvû mûsorral nyomják végig a hetet… Ráadásul nem volt semmi érdekes/poénos a fasziban:
Magic Mirror

Kis nosztalgia, a Kistehén Tánczenekar, bár idén már messze nem kabalaállat:
Kistehén

És búcsuzásul egy hülye német arc, aki (a haverjaival együtt) közvilágítást csinált magából:
Világítós német

Sziget: negyedik

Saturday, August 11th, 2007

A mai nap esküvõ miatt elmaradt. Pedig akár a Nine Inch Nails-en is lehetett volna fotózni (ami nem adatott meg mindenkinek)…

Sziget: harmadik

Friday, August 10th, 2007

Ismét csak címszavakban. Pénteken nem volt kifejezett tervezett program, csak lõdörgés — lesz ami lesz alapon.
A Szigeten délután céltalanul áthaladva a Ladánybenébe ütköztem a Wan2-n. A dobos és a mellette levõ “tükör”:
Ladánybene 27

A sátras szekció vadállatokkal védi saját territoriumát:
Beware of Lion

A Nagyszínpad melletti Szeparé meglepõ dolgokat is tartogat. Az alábbi urak/hölgyek háttal ülnek a Nagyszínpadnak, és azon a méteres plazmaképernyõn nézik a közvetítést — a Nagyszínpadról (?!):
Szeparé

Végre sikerült megtekinteni/hallgatni Wendigo-t (aki mostanában már a Vízlépcsõn magyaráz) a Queen Emlékzenekarral. A Táncdalfesztivál sátorban nyomtak egy jó teltsátras Queen estét!
Wendigo

Aztán persze Nagyszínpad és Madness. Igazából nem jöttem lázba tõlük, rendes iparosmunka az öltönyös zenekar mûsora, semmi több…
Madness

Ezért aztán áthaladtunk a Világzenére, ahol Rachid Taha örömzenéje szórakoztatott minket tovább.
Némi lángosok és egyebek arcunkba tolása után (barátok és ismerõsök összevadászása után) letelepedtünk egy napernyõsátor alá. A feltámadó szél figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva ott ért minket az égszakadás… Sajnos a sátortetõ vízhatlannak nem volt nevezhetõ, arra volt csak jó, hogy lassabban áztunk szarrá az apró permettõl, amivé az esõcseppeket konvertálta. Pár órát eltöltöttünk itt és a szomszéd kocsma pultjánál (ahol kiderült az is, hogy a sörhûtõ hátulja kellemes meleg levegõt szolgáltat az átázott szigetelõknek), aztán a vízhozam csökkentével hazakullogtunk a szokásos — immáron menetrendszerinti — buszunkkal.

Sziget: Második nap

Thursday, August 9th, 2007

Idõ hiányában most csak úgy ömlesztve (egyelõre, aztán majd szétvagdalom alkalomadtán).
Második nap egy kicsit töményebb volt, kezdjük elkapni a Sziget-kórt: kóborlás, Sziget-körök egymás után. Persze így lehet olyan meglepõ dolgokra akadni, mint Király Tamás “divatbemutatója”.
Kezdetnek Ska Cubano, akikkel már a Maailma Kylässa fesztiválon találkoztunk Helsinkiben:

Ska Cubano

Aztán eleredt az esõ, majd leszakadt az ég. A Blues-színpad közönsége feltalálta magát, a környék vendéglátós-sátrait becipelték a színpad elé. Elhangzott a “Köszöntjük a sátrakkal felvonulókat” kiszólás a színpadról :)
Esõ, Blues
Az esõ után irány a Hammerworld, ahol a finn Negative osztotta a perkeléket:
Negative
Elértük a Nagyszínpadot is, a The Good, the Bad and the Queen álmosító zenéjét találtuk ott:
Sártenger
Erre-arra tévelyegtünk még, míg egyszercsak a Krisna-sátornál kötöttünk ki, ahol tûzzel (is) játszottak:
Krisna tûz

Ismét a Nagyszínpad, a Kémiai Testvérek pörgették a biteket, nem értem ehhez minek színpad, pláne a Nagyszínpad… A kép érdekessége baloldalon a hangosító-torony teteje. Az egy “eléggé elzárt” terület, most még az is tömve volt…
Chemical Brothers
Tévelygések közepette éppen az Exit színpadnál jártam, amikor a Rooga nevû osztrák együttes (egyenesen Bécsbõl) a húrok közé csapott. Jól nyomták, õk valami tehetségkutató verseny gyõztesei voltak odahaza.
Rooga
A be/kijárat környékén egy skótdudás szórakoztatta az egyre csak gyûlõ közönségét. Nagy sikere volt! :)
Skótdudás

Alig egy félórás késéssel az efZámbó is rákezdett a Bahián, mérsékelt sátortelítettség mellett:
ef Zámbó
Kifelé jövet fényes hacukákban Szabadságszobrot és egyéb õrültségeket alakító “mûvészekbe” akadtunk, Király Tamás “divatbemutatója” zajlott éppen az út közepén. Szigetlakókkal interakció is kialalkult:
Király Tamás
Esténket a Balkan Fanatic tényleg fanatikus ritmus- és fényjátékával zártuk:
Balkan Fanatic

Sziget: Takáts Tamás

Wednesday, August 8th, 2007

Takács Tamás
Manu Chao után kis kajálás (ekkor láttuk, hogy nem látunk a Civil soron: a közvilágításon kívül semmi delej nem volt ezen a részen). A sötét Blues színpad (ami szintén itt van) láttán szomorúan konstatáltuk, hogy a Takáts Blues alighanem elmaradt. Ám ekkor kisebb tumultusra figyeltünk fel a közeli kocsmából, amit közelebbrõl fül- majd szemügyre véve mégiscsak rájuk leltünk! :)
Nagyon jó kis testközeli kocsmablúzt nyomtak talán egészen fél kettõig(?) és bizony itt is el-elmendegélt az áram — szerencsére nem túl hosszú idõkre, de a számok közbeni hirtelen vaksötét nem tehet jót a zenészek lelkivilágának sem. Azért Takáts Tamásék jól bírták, a közönség is hálás volt, szóval jó zárása volt a napnak.
Hazafelé kipróbáltuk a buszt, ami a Sziget bejáratától jár szerteszéjjel a városban (mondjuk a Nyugatihoz) egész éjjel (hajnali fél hatig), potom 300Ft-ért “pillanatok alatt” otthon voltunk. Ügyes dolog ez, kényelmes(ebb)é teszi a “hazamenõsök” életét.

Sziget: Quimby, Manu Chao

Wednesday, August 8th, 2007

Quimby
Punnyadás után végre Nagyszínpad: a Quimby mutatta be ismét a “biztosítékos” albumát, ami, hát, nem a legkirobbanóbb dalokat tartalmazza. Szerencsére voltak a jól megszokott régebbi dalok is, úgyhogy azért jól éreztük magunkat. Múltkor már nem volt velük a hegedûs Bence a színpadon, most viszont megint ott húzta (nem rosszul, azt meg kell hagyni), szóval úgy néz ki “végleg” zenekartag lett?

Manu Chao sötétben
Pont egy sörfeltöltésnyi idõ múlva megérkezett az est “sztárcsapata” a Manu Chao. A nézõtérre gyakorlatilag kirakták a táblát: megtelt. Bár mi a lassabb Manu Chao számokat ismertük, azért arra számítottunk, hogy (fõleg) nem azokból fog állni egy esti fõkoncert, hanem pörgésbõl. Így is lett, szinte megállás nélkül végigugrálták az idejüket/ugráltatták a közönséget. 11:08-kor széttárt karokkal jöttek vissza (harmadszorra), és vonogatta Manu a vállát, hogyhát ilyenkor már csendben kell maradni itten, pedig õk még játszanának. Ami ránk is fért volna, hiszen csupán kétszer ment el az áram a Nagyszínpadon a koncertjük közben (lásd a képet fent. Mint késöbb kiderült, a Sziget északi (nyugati) részén még súlyosabb és hosszabb áramkimaradások voltak, a Civil utca pl. gyakorlatilag teljesen bezárt).
Pont bent álltam a színpad közepénél (a torony vonalában) az árokban, amikor az elsõ (hosszabb) áramszünet beütött. A színpaddal szembeni toronyból a tömegelválasztó sávban elkezdett valaki egy fejlámpával ügetni a színpad felé — vicces látvány volt a tök sötétben az az egy pici imbolygó fejlámpa.


AWSOM Powered