Archive for the 'Portugália' Category

Museu da Agua

Wednesday, September 19th, 2007

Museu da Agua

Ma a Lisszaboni Vízmûvek Barbadinhos Gõzszivattyú állomását látogattuk meg. Gigantikus, három emelet magas gõzgépek és szivattyúk sorozata, nagyon szép állapotban megõrizve. A gépeken Windsor felirat van, de mégis franciák. Lehet, hogy az angolok és a franciák képesek voltak valami közös bizniszbe fogni? Mindenesetre ezt az állomást 1880. október 3.-án helyezték üzembe, Alviela folyó vizét szivatták a négy gõzgépével a Lisszaboni csapok felé. 1928-ig “megállás nélkül” dolgoztak.
A szomszéd épületben meg ott ketyegnek a modern elekromotoros szivattyúk és nyomják a vizet a városnak még most is.

Fado

Monday, September 17th, 2007

Fado
Még vasárnap találtam az alfamai sikátorokban sétálva ezt a pici kis kajáldát (4-5 asztal csupán, “A Baiuca“), de reménytelen volt, egy fél seggnyi hely sem jutott. Ma a spanyol kollégával újra megpróbálkoztam, de egy kicsit korábban. Sikerült :) Lassacskán a zenészek is megérkeztek, szépen csendben plönytögtek a gitárokon. A pincérnõ szépen felvette a rendeléseket, kiosztotta az elõételeket; majd lecsavarta a világítást és rázendített egy fado-ra. :) Aztán az este folyamán még néhány járókelõnek látszó személy is odafurakodott, és énekelt egy jókorát. A legmeglepõbb talán az volt, amikor a konyhásnénik zendítettek rá egy refrénre.
Asztaltársainktól megkérdeztem, hogy hogyan akadtak rá a helyre, és azt a profán választ kaptam, hogy az útikönyvbõl… Puff neki, ezek szerint ez nem egy eldugott kis izé, hanem egy “híres” hely. Sebaj, a kaja nem volt rossz, és a zene meg kiváló volt.

Aquaduct

Sunday, September 16th, 2007

Aquaduct
Bár a Museo Aqua nincs ma nyitva, ezt a vízvezetéket nem nagyon lehet eldugni :-)
Azt mondják, a 65méteres lábaival az egyik legmagasabb ilyen izé a világon. Impresszív egy építmény, azt meg kell hagyni.

Fado múzeum

Sunday, September 16th, 2007

Fado múzeum

Eredetileg a Vizi Múzeumba igyekeztem, de kiderült, hogy az vasárnap zárva (pedig valami szép õsrégi (gõz-)gépészeti ereklyék lettek volna. Na majd hétköznap megpróbálom elérni…). Így bevetõdtem a Muzeo Militar-ba: szép épület, a homlokzat mögötti szobák meg talpig festve/faragva, freskók meg minden. Fõleg ágyuk voltak kiállítva, de miután nem kértek egy árva vasat sem érte… Sétáltam vissza a város felé, amikor egyszercsak elém toppant a Fado Múzeum: nosza ezt is megnéztem (hogy lehet egy zenének múzeumot csinálni? Ezek szerint lehet :) A hangzó anyag mellé elég sok körítést is ki tudtak állítani). Itt ki is derült a belépõs trükk: vasárnap dél-(ami itt du.2-t jelent)-elött a múzeumok (már amelyik nyitva) ingyen vannak.
Ha szerencsém van ma este megnézem/hallgatom ezt a zenét élõben is, azon a környéken jópár zenés-vacsorázós hely van. Meglássuk.

Portugál rohamkabát

Sunday, September 16th, 2007

Portugál rohamkabát

A P. Commercialon (vagy mifenén) ma a spec. rendõrség napja volt. Kiállított a katasztrófavédelemtõl a bombakeresõ robotig minden. Az itteni rohambácsi például így néz ki. Figyeloda, a pajzsnak kereke is van (jó, mondjuk ezt nem hõzöngõ portugálok, hanem megvadult lövöldözõk ellen vetik be).

Lisszabon újra

Sunday, September 16th, 2007

Lisszaboni utcakõ

Újra Lisszabonban! Az idõ még mindig szép, az emberek még mindig kedvesek és a kaja még mindig olcsó. :-)
Múltkor nem szóltam az utcaképrõl. Nos, itt szinte minden járda ezzel a kis fehér kockakõvel van kirakva. A forgalmasabbja azonban fekete mintákkal díszül. Nem csak a “Váci utcában”, hanem mindenütt, kijjebb is. Teljesen feldobják az ember hangulatát a csempézett házakkal egyetemben. Ma végre találtam egy zöld-csempés házat is a sok portugál-kék között.

Portugália galéria

Tuesday, July 17th, 2007


Nos, alig egy év alatt sikerült megírni a portugál képekhez a szöveget, ígyaztán végre elkészült a 2006-os Portugál “körutunk” beszámolója.

Parkolás

Saturday, September 9th, 2006

Portugál parkolás
Korábban már értekeztem a parkolásról, itt mégegy adalék. A város tele van “Privativo” parkolókkal: egy-kettõ a normál parkolóhelyek közül nevesítve van valakinek. Ahol amúgy is egy-kettõ hely volt, vagy “valakibõl” van túl sok, földi halandó számára nem marad legális hely. Viszont ezek a helyek amiktõl félni kell, mert ha odaállsz, megbüntetnek, elviszik és felnégyelik a kocsit. Ha a tilosban állsz (és nem nagyon akadályozod a forgalmat), az senkit nem érdekel. Így alakulhat ki ilyen eset, mint a képen: a parkoló üres, az út közepén meg ott parkolnak az autók :-)

Portói köd

Saturday, September 9th, 2006

Portói köd
A parti köd elindult a folyó völgyében a város fele, de útközben meggondolta magát, és felkanyarodott a hegyre. Ettõl viszont a szomszéd híd fele eltûnt :)
Másik érdekesség a képen, a jobb szélen látható folyóval párhuzamos híd. Amivel tulajdonképpen a rakpartot tehermentesítették, de akkor is mókás nem keresztben utazni egy folyó felett.

Portó – Pince!

Friday, September 8th, 2006

Portói pince

Természetesen nem bírtam megállni, hogy legalább egy pincét meg ne látogassunk. Szerencsére már viszonylag késõ volt, a nagyja már bezárt. Így egy norvég(!) alapítású pincébe, a Wiese & Krohn ajtaján néztünk be egy gyorstalpalóra. Nem bántuk meg, sõt! Amikor késöbb visszanéztem hozzájuk fehér portóit venni, sikerült a 67-es Colheita-jukba is belekóstolni.


AWSOM Powered