Archive for the 'Észtország' Category

Ködös komp

Friday, April 2nd, 2010

Helsinki -Tallin komp

Helsinki — Tallin húsvéti út, a “hajnali köd” még a tengeren.
Ralloú mindeközben a büfé asztal mellett békesen szunyálja kifelé magából az elõzõ napi (mit elõzõ! aznapi) bulizást ;)

Tallin változik

Sunday, September 6th, 2009

Tallin Rotermann negyed
Tallinban voltunk szombaton. Elég régen tehettünk ilyet, mert teljesen rácsodálkoztam a városkára. A kikötõ és a városközpont között egy lerobbant ipari negyed volt, emlékeim szerint még legutóbb is. (Tarkovszkij itt forgatta a Stalker igen nagyon romos képeit ’79-ben, most van itt egy Stalker utca :) ) Mostanra azonban a Rottermann negyed egészen kipofásodott. Ahelyett, hogy az egészet ledózeroltak volna (voltak ilyen tervek is), csak egy kicsit kigyomlálták; a maradékot felújították és új épületekkel frissítették fel. Kis zegzugos boltos, kávézós, piacos(!), sétálós negyeddé vált.
Tallin ortodox katedrális
Az ortodox katedrális körül rajzottak a friss párocskák és a száz méter hosszú limuzinok. Kihasználják a talán utolsó napos hétvégét :)
Tallin új tér
Nem a Rottermann negyed volt az egyetlen, amire rácsodálkoztunk. Itt egy koszlott parkoló volt legutóbb, körülötte kaotikus közlekedési renddel. A parkolót levitték a föld alá, néhány óváros-falat kibányásztak a beton alól, valamint csináltak egy ötletesen érdekes lejáratot az aluljáróba, ami feldobja az egész teret. Autók természetesen kitiltva.
Tallin zenészek
A fõtérre éppen csak a rend kedvéért néztünk be, amikoris az egyik mellékutcában rázendített egy katonazenekar. Aztán be is masíroztak a térre, kicsit parádéztak, majd leültek koncertezni. Valami norvég (nemkatona) zenekar volt ezen a hétvégén Tallin vendége.
Ahhoz képest, hogy csak alig valamivel több, mint 3 szabad óránk volt a városban, egy csomó dolog hullott váratlanul az ölünkbe.

Mikulás hátulról

Saturday, December 8th, 2007

Mikulás hátulról
A hajó indulás elött még egyszer meglátogattuk a most éppen nyitva tartó tallini vásárt. Belestünk Miklósbá ablakán, és jól hátbafotóztuk, miközben a gyerekek épp nem merték átlépni a küszöböt sem :)

Tolni/húzni

Thursday, December 6th, 2007

Tolni
Vonni
Ezt a nagyon ötletes megoldást láttam az örökös problémára (miszerint merre is nyílik az a fránya ajtó?) a tallini City Hotel Portusban. Nem próbálják ráírni az ajtóra, hogy “Tolni”, amit jó eséllyel senki külföldi meg nem ért (belföldi meg minek fordulna elõ a szállóban) :-)

Tallini karácsonyi vásár

Wednesday, December 5th, 2007

Tallini karácsonyi vásár

Mikuláskor szokás szerint nem maradtunk Finnországban, áthajóztunk a baltiakhoz. Éjjel érkeztünk Tallinba, de miután elfoglaltuk a szobánkat a kikötõ melletti szállodában, még bementünk a belvárosba lófrálni egyet. A fõtéren ott találtuk a karácsonyi vásár helyét, ami így bezárva és elhagyatva is hangulatos volt (kis fabódék, fenyõillat).

Tallin

Sunday, October 8th, 2006

Tallini fa

Az Eckeröline akciózott egyet, ígyaztán áthajóztunk ismét Tallinba egy kis “európai levegõt” szívni, ebédelni egy jót Nagymama konyhájában (Vanaema Juures); valamint magyar meggykonzervet venni.
A fenti képet egy útkeresztezõdésben készítettem. Bizony, a fa pont a keresztutca közepén álldogál :)


AWSOM Powered