Gotan Project

Gotan Project @ Kulttuuritalo, Helsinki, Finland
Elég mozgalmas volt az utóbbi idõ. ;-)
November elsején a Gotan Project jött a helyi kúltúrba, naná, hogy ott voltunk! Nyáron itt jártak a Pori Jazz-en, de éppen valami más dolgunk volt. De most házhoz jöttek ;) Õket már harmadszorra nézzük élõben: elõször még 2006-ban, Londonban egy szép nagy szórakozóhelyen (akkor Carling, most O2, de mindenesetre Academy Brixton. Ahol pölö Michael Monroe — akit pár napja láttunk itt — lép fel a Motörheaddel most novemberben.), aztán idén nyáron Pesten a Szigeten, nameg most itt Helsinkiben.

Szóval 2006-ban a “Lunático” album kapcsán, idén pedig a “Tango 3.0″ lemezük apropóján utazgatnak. 10 év alatt 3 (stúdió-) album, azért nem kapkodnak túlságosan, viszont amit csinálnak, az nagyon finom. Két európai elektronikus zenész és egy argentín gitáros a tulajdonképpeni Gotan Project, de az (igazi) tangóharmonika [bandoneón] is mindig ott van a számokban. Egy kis tangó, egy kis jazz, egy kis dubb.

Gotan Project @ Kulttuuritalo, Helsinki, Finland

A díszlet ugyanaz volt, mint nyáron a Party Arénában: a háttér egy láncfüggöny, amire vetíteni lehet, ugyanakkor átlátszó is, ha hátulról kapja a fényt, sõt át is lehet rajta menni, ha netán úgy adódik. Hátul egy zongora (Lalo Zanelli) és a vonós/trombitás leányzó (Ananta Roosens), elöl meg Philippe Cohen Solal (dub fx, guitars, bass, mandolin), Facundo Torres (bandoneón), Eduardo Makaroff (akusztikus gitár) és Christoph H. Müller (programming, bass, keys, tenori-on, vocoder & fx). Néha Claudia Pannone is bejött énekelni.

Szóval a “kultúrház” földszintjérõl eltüntették a székeket, úgyhogy lett egy nagy táncparkett, ahol a Gotan elött Dj Borzin/Club Balkan Fever mozgatta a népeket. Itt a finneknél a tangó egy nemzeti sport (lásd még Tangófesztivál Seinajokiban: “The Tango Festival sells more tickets than any other event in the Finland summer schedule.”), így a bemelegítõ zene alatt voltak páran, akik már táncoltak. A Gotan alatt szerintem nem volt nagyon jellemzõ a táncika, mert eléggé tömve volt a nézõtér…

Nagyon jól összeválogatott mûsorral jöttek az urak/hölgyek. A régi sikereket is hozták (pl. Una Música Brutal), de azért fõleg az új albumot mutogatták végig. Van benne egy-két egészen dallamos darab is (pl. Rayuela vagy a záró Panamericana), néhány elektronikus túlsúlyú, meg persze jó kis tangós andalgós (Tango Square) is.

A legérdekesebb dolgokat a jobboldali pultos (Christoph) követte el, valamikor Wii távirányító jellegû kütyüvel vezérelte a zenét, párszor meg egy érdekes ledes zeneszerszám, a tenori-on is elõkerült.

Az elsõ felvonást a Panamericana-val zárták, visszataps után még volt talán négy szám. Ám ezután se engedte el õket a közönség, és kénytelenek voltak mégegy ráadást nyomni. ;)

Gotan Project @ Kulttuuritalo, Helsinki, Finland
RAYUELA, Gotan Project @ Kulttuuritalo, Helsinki, Finland

A setlist valószínüleg alig különbözött a Troxy-ban elhangzott mûsortól.

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered