e-Magyarország?

Déli pályaudvar
Történt az úgy, hogy kényszert éreztem egy kis hétvégi Balatonozásra. Elvira néni (a.k.a Máv-start) meglepett azzal, hogy neten, hitelkártyával is lehet vonatjegyet venni. Vaó, fejlõdünk, mondom, és meg is vettem legott, on-lány. (Hogy mondjuk miért nem lehet otthon kinyomtatni valami vonalkódos baszt, amit a már amúgyis elektromos dobozzal ellátott kaller egy lézervonással ellenõrizhetne, most tekintsünk el. Legalább valami elindult.) Boldogan megyek a Délibe a tízjegyû kódommal kinyomtatni a jegyet.
Mûködött, fél perc alatt a kezemben volt a papírdarab. Senki, se elöttem, se utánam nem volt a gép(ek) közelében.
Mivel idõm még volt, mint a (magyar)tenger, körbenéztem, mi változott a pályaudvaron (régebben itt törzsutas voltam). A pénztárterem ugyanolyan, a sok bamba utas szép hosszú sorokban várakozik a jegyére.
No de mit látok a pénztárak elött? Ezt:
delipu_automata.jpg
Két árva jegyautomatát, ami kápét (kereket is, hosszút is) és kártyát is elfogad. SENKI nem volt a közelükben, pedig a (feltehetõen) legnépszerûbb állomások ki vannak emelve külön gombra, még csak kódokat sem kellene pötyögni. A bamba nép meg csak áll sorban :-o
Késöbb láttam két lányzót, akik rávetették magukat, megetették az automatával a papírpénzüket (ez a rész tartott a legtovább az egész mûveletben) és boldogan távoztak a jeggyel. A többiek miért nem?

Mindenesetre, mondhat bárki bármit, a MÁV(-start) innen nézve igyekszik fejlõdni, remélem folytatják. Például nemzetközi jegyet, na azt nem lehet se online, se automatából vásárolni (még?). Azért bizony órákat kell sorbanállni a Keleti “szépen” aládúcolt “Nemzetközi Jegypénztár” feliratú szobácskájában. Pedig pont ott lenne értelme, és az emberfia mondjuk már Finnországból megvehetné a Budapest-Velence hálókocsijegyét…
A fejlõdés elindult, csak folytatni is kéne.

2 Responses to “e-Magyarország?”

  1. Sam. Joe Says:

    Nézd, itthon egy automata valami olyasmi, amivel nem próbálkozol, mert BIZTOS, hogy rossz. Németországban meg a 40 éves, falusi kiskocsma férfivécéjében lévő cigimata is biztos működik. Kultúrális differenciák, ez van.

  2. CsTom Says:

    De nem rossz! ;) A lyányok is, meg én is sikerrel jártunk különbözõ MÁV-os automatákkal. Mitõl változna bármi, ha meg se próbálkozunk vele, he?

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered