Lady Gaga – déj fájv

Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, FinlandLady Gaga Setlist Hartwall Arena, Helsinki, Finland 2010, The Monster Ball Tour

Tudva azt, hogy mennyi cuccot rámoltunk be, egy igen látványos show-ra számítottam. Mivel nem voltam itt amikorra minden a helyére került, nekem is meglepetés volt szinte minden. ;-)

Az elõzenekar után egy nagy félköríves fekete függöny ereszkedett a színpad elé. Amikor a show végül elkezdõdött, nem a fekete ment fel, hanem egy fehér jött le, amire aztán valami filmet vetítettek. Az elsõ szám alatt is ott maradt a vászon, de akkor már a színpad is látszott, így egész érdekes látványt értek el (valahol már láttam egy hasonló elõvásznas ötletet, de nem emlékszem melyik együttes próbálkozott vele).

Intro, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

Aztán a következõ számban feltûnt a zöld Gaga-jármû, és már egy kicsit táncolgattak is, de csak a harmadik szám végére jött le a színpadra Lady Gaga (addig csak valami emelvényen álldogált). Na de a Just Dance-nél kigyulladtak a neonfények, és az általam látott félkoncert leglátványosabb része következett.
Just Dance, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

Just Dance, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

Ebben aztán úgy kifulladtak a táncosok is meg Gaga õnagysága is, hogy hosszú másodpercekig csak a zihálását lehetett hallani, aztán meg elkezdett mindenféle hülyeségeket beszélni. Persze volt Finland így, meg HellSinki úgy (a külföldieknek nem csak Bjudápeszt nevével van problémájuk, Helszinkit se tudják kimondani rendesen. Majdnem mindig Hell Szinki! lesz belõle…) . Ezt néhány — számomra — ismeretlen szám követte, aminek a látványvilága sem volt egetverõ, majd hirtelen legördültek a függönyök és egy majdnem zene- és ötletmentes videót bámultunk pár percig — amíg a színpadon az autót ki, a metrókocsit meg betolták. Ez kissé leültette a már-már formálódó hangulatot…

Aztán felgördült a függöny, és a metrókocsis felvonás következett, többnyire nem nagy slágerekkel, de legalább látványos táncos elõadással. A táncosok különben kitettek magukért, nem lazsáltak a színpadon.
Subway, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

Subway, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

A számok között továbbra is folyamatosan dumált a Hölgy, egyszer-kétszer egy teljes amerikai motivációs bullshitet is lenyomott (kábé “te vagy a legjobb, kövéren, bénán, hülyén, szard le aki mást mond, te így vagy szép/jó/ügyes és az ász”. Csak kicsit hosszabban…), közben mindig lelkendezett, hogy ez a Finland közönség milyen királycsászár.

Már-már feladtam a reményt, hogy ebbõl szórakozás lesz, amikor a Money Honey címû szám következett, amire végre megint elkezdett mulatni a nép.

Money Honey, Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland

Aztán a Telephone elötti átvetkõzéskor kicsomagolt magából felvett a földrõl egy bedobott zászlót:
Russian flag (?!), Lady Gaga, Hartwall Arena, Helsinki, Finland
Ehhez tudni kell, hogy itt a nagy szomszédot kifejezetten rühellik a népek, lett is nagy fújolás meg füttyögés az orosz zászló láttán. Nem is értem, ez hogy került ide… A zászlóra rá volt írva, hogy “Russia loves Lady Gaga”, nem lehetett összetéveszteni egy finn zászlóval. Ráadásul ez már a második elõadás volt (tegnap is volt egy), valamint most nem is mennek egyáltalán az oroszokhoz (talán Kievbe, de ott se lettek volna felhõtlenül boldogok az orosz zászlótól). Szóval rejtély… Persze észlelte a fújolást, gyorsan összegyûrte a zászlót, és elütötte valami poénnal, de hát ami megtörtént, az megtörtént.
UPDATE: ezen a videón látszik, hogy a zászlót nem õ hozta be, hanem az “egyszercsak” ott termett a lába elött. A 13-ai videón nincsen semmilyen zászló ugyanitt, szóval ez egy spontán bedobott cucc, csakhát így járt vele… ;) Na, de a közjáték után jött a Telephone, viszonylag mozgós szám, szóval megint kezdett feldobódni a nép.

Erre mi történik? Feltolnak egy zongorát, és Gaga õnagysága egy szál zongorával “unplugged” estbe kezd. Dõl belõle a hülyeség, közben kalimpál egy kicsit, ez aztán elvezet odáig, hogy elõadja a Speechless címû számot. Közben kigyulladt a zongora is (direkt ;-) ) ami nem is nézett ki rosszul, csak közben semmi más nem történt. Amikor már a hangmérnökök is úgy gondolták, hogy vége, és kikapcsolták a zongorát és a mikrofont, Gaga visszakövetelte õket, hogy õ most inkább mégis énekelne mégegy unalmas számot (You and I) a zongorával.
Na ekkor jöttem ki a terembõl…

Az utolsó négy szám az sláger volt (Alejandro, Poker Face, Paparazzi és a záró Bad Romance), úgyhogy gondolom a közönség végül elégedetten távozott. Nekem kissé csalódás volt (bár gondolom azért is, mert pont a mélypontnál hagytam abba, és néhány vizuálbomba — lángoló angyal, gigantikus halfej — akkor még nem lövõdött el). Sajnos azoknak lett igazuk, akik azt mondják, hogy Lady Gagának nincs összesen egy koncertnyi száma… (Ezt persze látványossággal lehetett volna pótolni, de fõleg jóval kevesebb beszéddel sokat dobott volna a produkción.)

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered