Sting és a Szimfónikusok

Sting, Symphonicity Tour, Helsinki, Hartwall Arena
Sting és a Royal Philharmonic Concert Orchestra pont egy hete kezdte el a turnéja európai részét. Szerencsére innen északról indulnak, így elsõk között láttam az elõadást, egy csontig teltházas Arénában. Novemberre Magyarországra is elérnek majd.
Este amikor beértem a szokott (hátsó) ajtón a “házba”, meglepetés fogadott: a zenekar épp hangolt. A ládákon ülve hegedûsök húzogatták a vonókat csak úgy maguknak, a lift elötti sarokban a fagottos fújkált magányosan. Gyorsan lepakoltam hát és elindultam helyet vadászni, ami egy teltházas ülõs (nincs küzdõtér) elõadásnál nem egyszerû, de azért sikerült — bár a kamera egy kicsit belógott a képbe.
Sting, Symphonicity Tour, Helsinki, Hartwall Arena
Mivel a színpad az elõadás jellege miatt nem lehetett túl mozgalmas, kíváncsi voltam (és egy kicsit féltem is tõle), hogy milyen látványt találnak majd ki.
Nagyon tetszett. Eleinte az a három világító izé bazi nagy lámpaként funkcionált, mellettük voltak az ollószerûen kinyíló bigyók (felsõ kép). Ezek föl-le mozogtak meg a színeiket váltogatták.
Aztán a Russians szám alatt befordultak és kiderült, hogy képük is van, ha éppen olyan a kedvük ;)
Sting, Symphonicity Tour, Helsinki, Hartwall Arena
Egy szó, mint száz, a fényeket és látványelemeket szerintem mesterien használták, még ezt a statikus színpadképet is nagyon feldobta a látvány.
A szimfónikus zenekar elött azért üldögélt egy villanygitáros és egy dobos is (bár a dobot nem igazán hangosították, csak úgy tessék-lássék), szóval nem volt egészen “unplugged” a koncert. Ja, meg egy szintis is játszott, ezek szerint nagyon nem sikerült mindent akusztikusan megoldani. Viszont a nagyzenekarból is voltak szólisták. Az Englishman in New York-ot egy klarinétos, más számot meg egy hegedûs illetve egy trombitás vitt végig.
Sting, Symphonicity Tour, Helsinki, Hartwall Arena
A számok egy-két kivételtõl eltekintve jól ismertek voltak (a The Police is eleget képviseltette magát), de sajnos az elég halk hangosításnak hála nem lehetett kedvemre együtt énekelni, mert azt a környezõ nézõk valószínüleg jobban hallották volna, mint Stinget (és azért õ még mindíg jobban szól, mint én, ugye ;) ). Szünet is volt, pont félidõben (a 26+1 számos mûsorban a 13. szám után), amikor ismerõsökkel is sikerült összefutni, ami egy teltház esetén azért teljesítmény.
A második félidõben legjobban a Moon Over Bourbon Street tetszett (utolsó kép), ahol a felsõ lámpákat/videófalat befordítva hátulról megvilágították és így ez nagyon visszaadta a sötét, elhagyott külvárosi utca feelinget. Közben persze a Hold is átvonult rajtuk szépen lassan.
Jó koncert volt, na.

A kirámolás a várakozásokkal ellentétben gyorsan zajlott. Jó, hát nem olyan gyorsan, mint Ozzy tegnap, de ahhoz képest amennyi cucc volt; ráadásul még a turné elején voltak; szép teljesítmény a nagyjából két és fél óra.

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered