Jeruzsálem (09)

Jeruzsálem
Na, hát itt lennénk Jeruzsálemben. Szerencsére a kávézók korán nyitnak (már hozzánk képest) a Ben Yehudán, így a sarkon kipróbáltuk az “extended israeli breakfast” napindításnak. Jó változatos, egy felüdülés a jordán “kontinentálisnak gondolt” reggelik után. Innen csak valami másfél kilométer az óváros, úgyhogy a Nagy Villamosépítés mentén bevágtattunk a régi Jeruzsálembe.
Jeruzsálem, bazár
Az egész város — de legalábbis a muszlim része — egy nagy bazár. Üzletben nem ismernek határokat, ugyanazon a fémtányéron Dávidcsillag, görög kereszt, Allah szeme és katolikus kereszt. Tessék csak tessék, kinek mi tetszik.
Jeruzsálem vízellátás
Egy félreesõ lépcsõn felmászva a jeruzsálemi tetõkön találtuk magunkat, majd onnan mindenféle hátsó kis sikátorokban lukadtunk ki. Nem a turistahordás fõcsapás, hanem Jeruzsálem backstage ;-)
Kicsit furcsa volt, hogy a vízórák az utcán meredeznek a ház mellett, és onnan kúsznak a csövek minden lakásba (nem csak az óvárosban, hanem kint a modern részen is).
Egy pár zsidó
Ahogy jöttünk-mentünk (közben próbáltak ránktukmálni mindent, de szerencsére nem nagyon erõszakosan) egyszercsak egy golyóálló üvegajtónál találtuk magunkat. Kiderült, hogy megtaláltuk a Siratófalat. Pont jókor, mert Matusz foglalt nekünk faltúrát, és még nem tudtuk, honnan is indulunk. Miután megcsodáltuk a falat — én egy kicsit többet; a nõknek van mondjuk 15méterük, a fickóknak meg 45. Plusz a Wilson’s Arch, ami fedett, így rossz idõben is lehet imádkozni — megkerestük a Western Wall Tunnels bejáratát. A Siratófal déli csücske látható csak szabadon (’67-ben a hatnapos háborúban “kitisztították” ezt a területet), a többi a házak alatt van. Ide ástak le az izraeliek, és így az egész majd 500 méteres fal mellett el lehet sétálni.
Holy tunel
Ebben az alagútban van az a pont, ami a legközelebb van a hajdani Második Templom szentélyéhez (amiért tulajdonképpen a zsidók a fal felé imádkoznak), valószínüleg jelenleg ez a legszentebb helyük.
Tovább sétáltunk a fal mellett és a város alatt, utunkat egy ókori aquaductban folytattuk, majd a Via Dolorosán (ahol Jézus sétált a keresztjével) lukadtunk ki a felszínre. Innen biztonsági õrök kísértek vissza a zsidó negyedbe, na ez volt igazán a furcsa érzés… Egész Jeruzsálem (az óváros legalábbis) eléggé feszült érzés a sok különbözõ egyenruhás géppisztolyos járõrtõl, erre még rátesznek ilyen csoportos mókázással. Nem volt jó, hagyniuk kellett volna, hogy szétszéledjünk önállóan.
Mt.Zion, Dormition Abbey
Mászkáltunk még egy kicsit a városban (szokás szerint ettünk egy kis falafelt és swarmát), felmásztunk a városfal demó részére is (a többit pénzért lehet megmászni, de ennyi is bõven elég volt). Aztán visszamentünk a “Generations Center”-be, ami egy multimédiás kiállításnak ígérkezett. A kivitelezés emlékezetes meg látványos, csak a téma nem nagyon kötött le. Egy jó kis hazafias “egy nemzet vagyunk” mûsor volt csupán…
Hazafelé kívülrõl körbejártuk a városfalat (na jó, csak félig). A Zion hegyen mentünk keresztül, ’67 elött idáig jöhettek a zsidók imádkozni, mivel a városfal volt a Jordán határ.
Este még ettünk valamit, aztán eldõltünk, mint egy (két) zsák.

One Response to “Jeruzsálem (09)”

  1. Sam. Joe Says:

    “bevágtattunk a régi Jeruzsálembe”
    Keresztes lovagok előre! 8-)

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered