DocPoint: Shadow of the Holy Book

Ruhnama
Az elsõ napon két “érdekes” országgal kezdünk. A fesztivál nyitófilmje Arto Halonen: Shadow of the Holy Book Türkemisztánból jelentkezik. Illetve nem is onnan, hanem “csak” a globális cégeket próbálja pellengérre állítani azzal, hogy bemutatja — amolyan rosszul értelmezett Michael Moore stílusban –, hogy õk bizony üzletelnek ezzel az õrült diktátor vezette országgal. Mindössze annyit kellett tenniük ezeknek az óriáscégeknek a milliárdos üzletek elnyeréséért, hogy megnyerjék az elnök úr szívét. Ezt pedig a legegyszerûbben a diktátor könyvének (Ruhnama) lefordításával érhették el.
Ez a kissé (oké, nagyon) unalmas dokumentumfilm szépen veszi sorra a cégeket (magyar is van közöttük, sõt a szlovák cégvezetõnek is kísértetiesen magyaros neve van), és lám-lám finnre is lefordította valaki azt az agyszüleményt.
Persze sorra rugdalják ki a stábot különféle cégek fõhadiszállásáról. Bezzeg a finnek nem ilyenek ám! Itt amint megtudják mirõl van szó, a cég elnöke személyesen jön a kamera elé, és tört angolsággal (!! – a filmesek és a fõmufti is finn!) elnézést kér, hogy ilyen badarságot csináltak, és lefordították a könyvet, ezzel támogatva egy õrült diktatúráját. Mélyen megbánták már. Csak a finnek. Senki más. Mer’ õk ebbõl is pozitívan jönnek ki…

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered