Esõ Helsinkiben (Sade)

A novemberi Esõ (=finnül “Sade“) becsorgott az Arénába.
Konkrétan a 80-as évek smooth jazz, soul énekese, Sade népszerûsítette az új, Soldier of Love címû albumát.
Sade koncert építés, Helsinki
Az építés érdekesen zajlott, mert a turné Tallinból jött, és elõzõ este kettõig rakodtak, aztán a crew repülõvel(!) átugrott Helsinkibe (ez kábé olyan Fehérvár-Budapest repülést jelentene odahaza), a cucc meg kompolt egyet. Fél 11-re gurultak csak be az Aréna elé, máskor ilyentájt már majdnem készen szoktunk lenni. A crew a repülés miatt nem tudott aludni, csak valami két órát, így nem voltak egészen a toppon…
Azért, ha lassan is, de még idõben összeállt a cucc: egy letisztult, egyszerû (=üres), kicsit döntött fekete színpad néhány lifttel, fölötte-körülötte pedig jó sok fény. Erõs a kontraszt a minap itt járt Britney-vel szemben, aki telerámoltatta a színpadot mindenféle vacakkal, mégse volt ott semmi, ez az 50+ éves “lányzó” pedig megtöltötte a töküres színpadot a hangjával…

Sade, Hartwall, Helsinki

A koncert egy dörgõs, villámlós esõs jelenettel kezdõdött, aminek a végén Sade feljött a színpad közepén egy lépcsõn az új Solder of Love dalával. Nem tudom, hogy felvilágosították-e õket, hogy mit jelent finnül a hölgy neve, de mindenesetre ez pont megfelelõ kezdés volt :-)

Sade, Hartwall, Helsinki

A zenekari liftekkel jól tudtak játszani, eleinte az elsõ élükön színesedtek, késöbb hol eltûntek a süllyesztõben, hol sokkal feljebb tolták velük a zenekar különbözõ tagjait.
Az egyik blokkban “kamarazenéltek” is, úgy hogy csak két liftet nyomtak fel, odagyûlt az összes zenész, gyakorlatilag megfelezve a színpadot. Amúgy 4 set volt, a második a jól ismert Smooth Operator-ral kezdõdött, a közönség nagy megelégedésére.
A koncert végén a színpad jobb alsó sarkánnál a nézõtéren táncikált egy pár, Sade kiszúrta õket (nem volt azért nagyon nehéz, mert a közönség a seggét a székhez ragasztva ült és maximum erõsen figyelt), oda is ballagott a színpad sarkára, hogy szemkontaktussal köszönetét fejezze ki a nézõtér egyetlen mozgó objektumainak ;)

Sade, Hartwall, Helsinki

A háttérben a videófal nem a színpadot “közvetítette”, ahogy amúgy elég sokan csak erre használják (ott voltak az oldalsó kivetítõk nagyítónak), hanem tényleg hangulati, színpadképi klippek mentek rajta. A vetített látványhoz egy fehér-áttetszõ függöny is hozzájárult, amit idõnként leengedtek a színpad köré, és azon is elkezdtek peregni a filmek.

Sade, Hartwall, Helsinki

Volt egy hirtelen lehulló piros függönykeret is a mûsorban, sajnos azt már nem láttam, hogyan tüntették el a színrõl. A mûsor legelején a színpadtakaró fekete függönyöket például két nagy “porszívó” szippantotta be fent a truss-on, látványos kezdés volt. Gondolom ezekre a piros drapériákra is kitaláltak valami frappáns megoldást, de sajnos addigra már ki kellett hussannom hátra ;(

Az elrámolás eleinte gyorsan haladt, éjfélre már le is bontottuk a színpadot, de valahogy mégis sikerült kettõig elszöszmötölni a berámolással, mert a sok motor és lánc összerakása és végül kamionba tömörítése beletelt egy kis idõbe.
Innen SzentPétervárra haladnak tovább, november végére Pestre is elérnek, jó szórakozást hozzá, megéri.

Betondnál látható egy videó is és még pár kép.

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered