Finnország választott

Kasvi - VihreätNomen est omen {megfejtés: Kasvi (a bácsi neve) = növény; Vihreät (a pártja neve) = Zöldek}

Ma voltak a parlamenti választások Finnországban. Jelen állás szerint két nagy “hagyományos” párt áll az élen, a Kokoomus és a Szocdemek (SDP) 43-42 hellyel.
Az itteni Jobbik (Perussuomalaiset) szomorúan jól szerepelt, ebben a pillanatban 19%-on állnak, 39 hellyel harmadikak a 200-as parlamentben… Legutóbb csak 5 képviselõjük volt. Most meg éppen verik az egyik nagy pártot is (Keskusta 35 hellyel a negyedik. Múltkor õk voltak az elsõk, övék a jelenlegi miniszterelnök).
Majd meglátjuk mi lesz itt, érdekes egy világ…
[UPDATE: közben meglett a végeredmény is. Mostmár csak az a kérdés, hogyan koalíciózzák össze a kormányzó oldalt...]

Finnországban uszkve 4,15 millió szavazó válogat a jelöltek közül. Itt személyre szavaz a pógár, nem pártra (elvileg), de aztán csak összeszámolják, hogy a szavazat melyik párt jelöltjére érkezett, és az alapján osztják vissza a helyeket a pártok között… Gondolom az egyénre leadott szavazatok a párton belüli sorrendet határozzák meg.

Mivel az embör “fontosabb”, mint a párt, ez a választási plakátokon is visszaköszön, álljon itt egy csokor belõlük. Csak úgy érdekességképpen, mennyire különbözõek az otthoniaktól.

Érdekes, hogy az elõszavazáson nagyjából 30%-nyi választópolgár már leadta a voksát. Ez közel fele az összes szavazatnak — most vasárnap még negyven százalék járult az urnákhoz. Az elõszavazás után a Persussuomalainenek még csak a 8. helyen voltak (az is furcsa, hogy nyilvánosságra hozzák a részeredményt az “igazi” választási forduló elött. Ezzel azér’ befolyásolható a végsõ eredmény).

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered