Mákosguba
Itteni szakács ismerõsünk magyar fõzõklubbot tart a finneknek. Múltkor valahogy odatévedtünk, és ártatlanul megkérdeztük, hogy mi lenne, ha mák lenne. Csak bosszantásból, mert itt ugye ez nem kapható csak 10 grammos kiszerelésben, díszítésre. Az ötlet nyílt fülekre talált, csak mákot kellett szerezni — ami szintén megoldódott.
Szóval ma, a palócleves* után mákos gubát készítettek a finnek (kis magyar segítséggel). Volt nagy szörnyülködés :-) , de aztán alapvetõen tetszett nekik (bár túl cukrosnak találta némelyik). Még repetát is vettek belõle, szóval olyan rosszul nem sikerült.
*Eredetileg Gundel János Mikszáth Kálmán számára kreálta ezt a leveset, amikor az író azt a kívánságát fejezte ki egy alkalommal, hogy “olyan levest szeretne enni, amelyben minden íz, zamat és finomság bennefoglaltatik”. Mikszáth az észak-magyarországi Palócföldrol származott — ezért nevezték el a számára kreált fogást “Palóclevesnek”.
March 21st, 2008 at 22:19
Miután annyi találatot kap ez az oldal a “mákosguba” keresésre, belinkeltem egy receptet. Vegyük észre, hogy alighanem ezt az ételt “mákos guba” néven külön kell írni ;)