Jégszobrászat

Perfect Predator -- Timo Koivisto & Juha Ahonen, Finland

A korkeasaari állatkertben két hétvégén is hangos jégkaparászás hallatszott. Múlt hétvégén az egyéni jégszobrászati verseny zajlott “200 Years Ago” címmel (Helsinki idén ünnepli 200. évét, mint fõváros), most pedig a páros verseny, “Designed by Nature” témában (“Design Capital of the year 2012: Helsinki” — bármit is jelentsen a Design Capital). Idén már a nyolcadik nemzetközi jégszobrász bajnokságot tartották a pálmaházak árnyékában.
Ezek már tényleg látványos szobrok lettek (nem úgy mint a gyengécske kezdeményezés múlt héten a belvárosban), többször is rácsodálkoztunk, hogyan lehetett összerakni, mitõl maradnak állva a szobrok? Ez különösen érvényes volt a kedvencemre, a fenti Tökéletes ragadozó címû cápás alkotásra: két jégfal álldogált egymás mellett, az egyikben egy cápa, a másikon halak.
Szépen látszik a háromfajta jég, amibõl dolgozni lehetett (matt fehér, barna-koszos és átlátszó). Nem meglepõ módon ez lett a közönségkedvenc is.

The Morning of the Earth -- Ivan Loktyukhin & Vadim Polim, Russia
A “hivatalos” zsûri a “The Morning of the Earth” nevû születõ páfrányt találta a legjobbnak. Végülis nem rossz választás ez sem.

Rainbow Land -- Bathmunkh Tserendash & Odgerel Altanbayar, Mongolia
A második helyezettrõl nekem valahogy az egyszarvú Charlie ugrott be :) A mongol páros egy nagyon szép, nyálasan csöpögõ installációval lett ezüstérmes.

Molecules -- Kilian van der Velden & Marieke van der Meer, Holland
A holland páros molekulába gabalyodott emberfigurája lett a harmadik. Jó macerás volt a kovalens kötések helyrefagyasztása: az egyiknek mozdulatlanul kellett tartani a jégrudat, míg a másik jégkásával paskolta a végeit (najó, elötte benzinlámpával egy kicsit megkezelték). Nem csoda, hogy két napig tartott az “építkezés”.
Ennél egy mikroszkópikusat feljebb lépett az egyik orosz páros, õk “Viruses and Germs” cimmel alkottak néhány sejtszerû lényt.

Thirsty Bug -- Steve & Liudmila Lester, USA, Russia
A másik kedvencünk, a fûszálról harmatot legelõ katicabogár (“Thirsty Bug”) éppencsak lecsúszott a dobogóról…

Na még három kép a múlt heti egyéni versenyrõl is, bár onnan is több remek szobor maradt fenn az utókornak ;)
Passing through Time -- Darren Jackson, UK
Az angol Darren Jackson idõutazója (“Passing through Time”) az egyik,

The Dark Ages -- Rodrigo Ferreira, Portugal
a portugál Rodrigo dombornyomott ablaka (“The Dark Ages”) a másik, végül…

Born in the 18th century -- Batmunkh Tserendash, Mongolia
…az egyéni verseny közönség-dijazottja, a mongol Batmunkh Tserendash alkotása: “Born in the 18th century” (ugye a téma 200 évvel ezelött volt, fõleg történelmi témákra gondoltak a szervezõk, erre kaptak egy nagyon öreg teknõst :) Ötletes…)

Van még néhány extra kép a galériában mindkét versenyrõl:
Ha ráviszed a képre az egeret, megmondja, hogy ki csinálta, és mi a címe az adott szobornak

Továbbá az állatkert oldalain esti, szines fényekkel átitatott jégdarabokat is lehet látni.

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered