Provinssirock 2010 — Péntek

Provinssi Rock 2010 Nagyszínpad
Idén (is) bepofátlankodtam az egyik legnagyobb finn fesztiválra, gyakorlatilag visszakézbõl a Nagyszínpadra irányítottak ;-)
A cél a Rammstein megtekintése volt, hiszen idén télen/tavasszal pont lemaradtam az Aréna koncertjükrõl. A Provinssin direkt nekik egy baszott nagy (és masszív) színpadot építettek — mint látszik, a “normál” fesztiválfelszerelés a színpad feléig sem ér fel. Miközben a világ grammokban méri a CO2 kibocsátást, a Rammsteinre pár nagyságrenddel nagyobb CO2 várakozott a színpad mögött. Ezekbõl lesznek a mindenféle látványos kilövések.
Rammstein CO2
Idén Nagyszínpados: Mew(DK), Lauri Tähkä & Elonkerjuu (FI), 30 Seconds to Mars (US), PMMP (FI), Sonata Arctica (FI), Atreyu (US), Cypress Hill (UK), Stam1na (FI), Bullet For My Valentine (UK), Rammstein (DE)

Na de kezdjük az elején. Elvileg sátras szállás volt, ezért az elsõ utam a kempingbe vezetett:
[továbbisvan, mondjammég?]

Camp provinssi
Full extrás sátrak ;) Najó, ez csak az elsõsegélysátor volt, gondolom a detox-páciensek szórakoztatására alkalmazták a TV-t. Felvertem a sátrat, oszt indulás a Nagyszínpadra. A Stage Manager — akivel amúgy együtt szoktunk dolgozni — nagyot lepõdött, amikor meglátott (hiszen most nem rajta keresztül, hanem direktben a fesztivállal “szerzõdtem”) :-D
Rámolgattunk ezt-azt, de utána már csak a várakozás maradt szegény stagehandeknek:
Elukka és a nagy meló
Közben a közönség a kapuknál tette ugyanezt, láttam egy csapatot kempingszékekkel és ágyakkal “sorbanállni”. Hogy mit tettek az eszközökkel (a fesztiválra nem lehetett behozni ilyesmit), azt nem tudom…
Provinssi, Várakozás
Na, hatkor kinyíltak a kapuk, sajnos 18:20-kor az ég csatornái is:
Provinssi esõ
Ez persze a mindent próbált finneket csak csekély mértékben keserítette el. Itt a fesztivál-alapfelszerelés része a gumicsizma. Azért persze voltak szomorúan gubbasztó népek is:
Provinssi esõs közönség
Szerencsére csak viszonylag rövid ideig esett pénteken…

Persze ahol Nagyszínpad van, ott van kicsi is ;) A fesztivál leghangosabb színpada a Saari-lava (Sziget-színpad) volt. Itt egy csomó jópofa zene követte egymást, szinte kivétel nélkül jó volt a hangulat. Itt éppen a Mokoma lágy dallamai szállnak az égnek.
Provinssi, Saarilava
A másik említésre méltó színpad az X-stage volt (az Yle-X TV-csatorna — a helyi MTV — helyszíne). A fesztivál “témája” idén a tehén volt, hát itt is lebegett néhány:
Provinssi, X-stage
Kicsit késöbb ezen a színpadon alakított az Eläkeläiset (a Nyugdíjasok) nevû formáció. Ez egy elborult együttes, a finn “tradicionális” humppa és az osztrák-német sramli keverékét adja elõ. Nem meglepõ módon ha épp nem a finneknél, akkor a németeknél koncerteznek. Meglepõ módon viszont, az összes létezõ punk gyerek itt ugrált a sátorban a sramlira. Vonatoztak, állatkodtak — egyszóval jó buli volt, na :)
Provinssi, Eläkeläiset
Közben visszatérünk a Nagyszínpad környékére. A színpaddal szemben volt az egyik “sörudvar” (merthogy itt a finneknél csak karámban lehet alkoholhoz jutni, nem ám csak úgy akárhol). Persze fesztiválon mindenki inni akar, tehát megy a sör-sor. Ez itt a Sör-sor eleje, ahol szépen elkérik a személyit (18 alatt a karámba se lehet menni, nem csak venni nem lehet a nedût), végigbogarásszák a táskát (amit a bejáratnál már egyszer megtettek).
Sör-sor
De mire odáig jut az ember, minimum fél órát álldogált eleinte szabadon a sorban, aztán két kerítés közé szorítva. A fent látható bejárat a lenti képen a fosterses “doboz”-nál található (a kanyar után jobbra).
Sör-sor vége
A VIP-eknek persze itt is külön sátor dukál. Tavaly féligmeddig a backstage-re rakták õket, idén viszont szerencsére a mezõ túloldalára. Na ezeket a példányokat se kellett félteni, a kényelmes fotelbõl nézték a tévét. Ahol a koncert képe ment. Ami a sátor fala mögött zajlott élõben…
Provinssi, VIP
Mindeközben a színpadon megy a zene, ekkortájt éppen Lauri Tähkä & Elonkerjuu foglalta le a közönséget:
Provinssi, Elonkerjuu
Aztán éjjel még lezavartuk a 30STM koncertet is, például gigantikus fehér lufikat pattogtattunk a közönség fején :) Azok persze a színpad irányába hajtották vissza a lufikat, aminek az lett az eredménye, hogy a méhecskemellényes és az esõkabátos csapat röplabdázott a barikád felett ;-)

Idekomment

A "pontcom" string feketelistás, ilyen linket, ímélcímet ne írj, mert úgyis elnyeli a fekete lyuk..

You must be logged in to post a comment.


AWSOM Powered